Podem CAT. - Una eina al servei de la ciutadania

El partit lila celebra la primera reunió del Consell Ciutadà Català després de les primàries on el nou Secretari General designa el Consell de Coordinació que conduirà el dia a dia de l’organització
 
Podem Catalunya ha obert avui la seva nova etapa després de les primàries en què Xavier Domènech va ser escollit Secretari General amb el 72% dels suports, celebrant la primera reunió del nou Consell Ciutadà de Catalunya. “Avui s’inicia una nova etapa per Podem Catalunya, que ha de transcendir l’etapa anterior en el seu desenvolupament polític en els cercles, i convertint Podem en una força que estengui la taca morada per tot Catalunya”, ha declarat Domènech abans de l’inici de la reunió.

Imprimeix Correu-e

El partit espera que les mobilitzacions siguin un èxit i continuïn fent créixer el cicle de protestes contra el Govern de Rajoy i les seves polítiques

Podem Catalunya ha fet una crida als seus 56.000 inscrits i inscrites perquè participin demà dissabte 17 de març a les mobilitzacions que es produiran arreu de Catalunya en defensa d’unes pensions dignes. En una carta adreçada a la militància, el partit convoca a la manifestació de les 11h a la Plaça Urquinaona de Barcelona per tal de fer evident el rebuig a les polítiques del Govern de Rajoy que, amb el suport de Ciutadans, genera unes pensions “de misèria, profundament inadequades”.

El partit espera que les mobilitzacions siguin massives en la línia de l’anterior mobilització dels pensionistes del dia 1 de març, i de la històrica vaga feminista del 8 de març. Podem considera que s’ha obert un nou cicle polític, marcat per les protestes i la mobilització ciutadana, i espera que de nou la manifestació d’aquest dissabte sigui un èxit.

En la missiva enviada a la militància, el coordinador de la gestora de Podem, Vicenç Navarro, explica Espanya té unes pensions púbiques que es troben “entre les més baixes de la Unió Europea”. “El pensionista mig rep de l’Estat només un 63% del que reben els pensionistes de l’UE dels 15”, afirma Navarro a la carta, recordant a més que 8 de cada 10 pensionistes no contributius són dones. Unes pensions, les no contributives, “que oscil·len entre els 92 i els 370 euros al mes”, unes quantitats que Navarro defineix com a “profundament inadequades”.

Aquestes dades, sumades entre d’altres a la previsió que al 2050 els i les pensionistes hauran perdut un 30% en el seu poder adquisitiu, desmunten segons Navarro la idea, esbombada per partits com el PP o Ciutadans, que les pensions públiques són “excessives” i “insostenibles”.

Per totes aquestes raons, Podem Catalunya dóna ple suport a la manifestació d’aquest dissabte i convoca a tota la militància a sumar-se a les marxes, fent una convocatòria prèvia a la manifestació a la porta del Teatre Borràs de Barcelona a les 10.30h, per després marxar conjuntament a les 11h a la manifestació de Plaça Urquinaona.

Imprimeix Correu-e

Fake News provinents no de Rússia sinó de fonts espanyoles i catalanes conegudes que pateixen un cas crònic de "Podemofobia"

Fake News N1: "Pablo Iglesias va fer un 155 a Albano Dante Fachin: li va acomiadar el 6 de novembre."

Aquesta acusació que Pablo Iglesias va acomiadar a l'anterior SG de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, s'ha fet per terra, mar i aire, dia rere dia, per representants de mitjans afins als dos costats del conflicte de banderes. Tant l'establishment espanyol com el grup mediàtic processista (establishment català), incloent-hi alguns que es defineixen com d'esquerres i fins i tot "revolucionaris".

La Realitat: El Secretari General anterior de Podem Catalunya va dimitir el 6 de novembre, el dia abans de conèixer el resultat de la consulta als inscrits i les inscrites catalanes de Podem, que són la màxima autoritat d'aquest partit. El calendari de la consulta va venir marcat per la convocatòria d'eleccions per part de Mariano Rajoy.

Tal convocatòria d'eleccions va generar automàticament la necessitat que es realitzés el referèndum que havia de guiar les polítiques d'aliances de Podem Catalunya. Una assemblea que, a més, havia d'haver-se realitzat amb anterioritat i que estava convocada des de feia temps i que va haver de realitzar-se immediatament. Van ser els inscrits i les inscrites, per tant, i no Pablo Iglesias, els i les que van instar massivament al fet que Podem s'aliés amb En Comú, establint a nivell autonòmic la coalició Catalunya en Comú - Podem que va ser altament reeixida en les dues últimes eleccions al Congrés. Es vegi com es vegi, no va ser Pablo Iglesias sinó les bases de Podem Catalunya les que van causar la dimissió de l'anterior SG pel resultat de l'Assemblea Ciutadana, que va suposar una crítica contundent sobre l'orientació política que havia dut a terme l'anterior direcció, que com diem, va dimitir un dia abans que es coneguessin els resultats, quan va veure una participació massiva d'inscrits i inscrites, la més alta que hagi vist Podem Catalunya.

Fake News N2. "Pablo Iglesias està imposant a Xavi Domènech com a futur SG de Podem Catalunya."

Com en el cas anterior, els mateixos mitjans que estan transmetent la Fake News N1 promouen la Fake News N2. Es diu i repeteix, també per terra, mar i aire, i cada dia, que Pablo Iglesias ha escollit a dit a Xavi Domènech com SG de Podem Catalunya.

La Realitat: Com la Fake News anterior, aquesta acusació és insultant a Podem Catalunya i al seu màxim òrgan decisori que són els seus inscrits i inscrites. Són ells i elles constituïts com a Assemblea Ciutadana, els que escullen en un procés de lliure elecció al candidat a Secretari General, al Consell Ciutadà i a la Comissió de Garanties. Fer aquesta acusació és assumir ofensivament que les persones inscrites són meres titelles del que digui o desitgi el Secretari General de Podemos, la qual cosa és una falsedat òbvia. D'altra banda, el Secretari General no ha fet cap declaració pública o privada que pugui sostenir el supòsit que hagi triat a Xavi Domènech o a qui fora, doncs no és aquesta una potestat que tal càrrec tingui.

Fake News N3. "Podem Catalunya es dissoldrà en els Comuns."

La Realitat: La Gestora Provisional de Podem Catalunya ha desmentit rotundament aquestes notícies. Ni en Podem ni en Podemos s'ha discutit aquesta alternativa. Al contrari, la voluntat és de consolidar i expandir el projecte polític que representa Podem Catalunya. Declaracions semblants s'han fet a la direcció de Podemos. A més, cal recordar que la fusió o dissolució del partit només pot produir-se després de ser aprovada per una majoria de ⅔ (dos terços) de l'Assemblea Ciutadana i ratificada per uns altres ⅔ dels cercles, possibilitat que és pràcticament nul·la que ocorri.

Fake News N4. "La gestora de Podem ha escurçat els terminis d'avals i altres qüestions del procés electoral per dificultar la participació de candidatures."

La Realitat: Això és fals sens dubte. Aquesta Assemblea Ciutadana (procés d'elecció de la direcció de Podem Catalunya) estava anunciada des del mateix moment de la creació d'aquesta Gestora (12 de novembre 2017), per tant, és obvi que tothom coneixia que després de les eleccions del 21 de desembre, el segon comès de la Gestora era convocar l'Assemblea Ciutadana.

El calendari marcat per la Gestora s'ajusta en tots els seus temps a l'establert en els Reglaments per a Processos Interns de Podemos, sent a més la seva voluntat expressa facilitar la participació de totes les persones i candidatures que vulguin concórrer en el procés electoral. Tant és així que s'ha augmentat el termini de presentació d'avals sis dies, del dia 7 de març fins al 13 de març. La Gestora com a òrgan de Podem Catalunya tramitarà tots els avals que se li sol·licitin i compleixin amb els principis ètics, polítics, organitzatius i d'igualtat aprovats en l'Assemblea Ciutadana Vistalegre 2.

Fake News N5. "La Gestora ha actuat durant aquests mesos amb poca transparència i molta opacitat."

La Realitat: Les actes de les reunions de la Gestora han estat sempre disponibles a les persones de Podem que així ho sol·licitin, així com a totes les persones amb accés a la Intranet (càrrecs interns de Podem, càrrecs públics, col·laboradors, persones voluntàries, etc.). El que la Gestora ha fet és proveir tota la informació i comunicar-se directament amb els membres de Podem o amb les seves estructures orgàniques utilitzant els instruments interns de Podem, en lloc d'utilitzar els mitjans d'informació i la premsa en general, com històricament s'havia fet.

L'objectiu de la Gestora va ser evitar utilitzar els mitjans d'informació per comunicar-se directament amb les persones inscrites i amb els cercles, generant una àmplia producció de documents interns, distribuïts àmpliament, tant a la web, com a través de les seves xarxes socials.

En temps de la postveritat es fa del tot imprescindible contrarestar les fake news mitjançant els nostres canals de difusió, denunciant les contínues falsedats que es fan contra Podem per part de les estructures de poder que se senten amenaçades per nosaltres. Per aquest motiu demanem a tots els inscrits i inscrites i militants de Podem que ajudin en aquest procés de denúncia i comparteixin massivament aquests "contra fake news".

La Gestora Provisional de Podem Catalunya

6 de març del 2018

Imprimeix Correu-e

El próximo 8 de marzo celebramos, como cada año, el día de las mujeres. Este año, además de las manifestaciones y diferentes actos reivindicativos, está convocada una huelga feminista internacional que marcará un antes y un después en la lucha feminista. Desde Podem Catalunya nos sumamos a esta huelga desde todos los espacios e instituciones de los que formamos parte.

La conmemoración del 8 de marzo parte de hecho de una huelga. El 8 de marzo de 1908 las trabajadoras de la fábrica textil Cotton, situada en Nueva York, se declararon en huelga para protestar por las penosas condiciones laborales que soportaban. El dueño de la fábrica ordenó cerrar las puertas de la fábrica donde las trabajadoras se encontraban reunidas realizando la protesta, y prendió fuego al edificio. 129 mujeres murieron. Se dice que el color del humo del incendio era violeta, igual que las telas que trabajaban las mujeres. De ahí que una bandera violeta sea desde entonces la enseña de la lucha feminista.

Este año, como cada año, recordamos a las mujeres de Cotton y a todas aquellas que nos precedieron en la lucha por nuestros derechos. Y lo hacemos secundando una huelga que denuncia como el patriarcado y el neoliberalismo precarizan a las mujeres.

Queremos denunciar la discriminación que sufrimos las mujeres en el acceso al mercado de trabajo, lo que se traduce en altas tasas de desempleo, y que cuando accedemos a él sufrimos todo tipo de desigualdades. Denunciamos que en Catalunya las mujeres cobramos un 23,9% menos que los hombres por realizar el mismo trabajo. Que somos nosotras, además, las que sufrimos mayores tasas de temporalidad en los contratos. Que también somos nosotras las que trabajamos en mayor medida a tiempo parcial. Y que somos nosotras las que ocupamos los trabajos y sectores menos valorados económica y socialmente. Denunciamos una precariedad laboral que sume a muchas mujeres, aunque tengan trabajo, en la pobreza.

Pero esta es también una huelga de cuidados. Denunciamos que las mujeres continuamos realizando los trabajos domésticos y de cuidados de forma invisibilizada y no reconocida. Que los recortes que hemos sufrido los últimos años en servicios básicos como la sanidad o los servicios sociales han desatendido los cuidados, y han sido las mujeres quienes han tenido que hacerles frente, responsabilizándose de ellos en condiciones de absoluta precariedad.

Y esta huelga la hacemos todas juntas: trabajadoras, estudiantes y pensionistas; lesbianas y mujeres trans; migrantes o mujeres con diversidad funcional. Nos reconocemos diversas pero unidas contra las opresiones y las desigualdades, y contra la violencia machista que nos mata por ser mujeres. Todas juntas decimos que no estamos dispuestas a seguir viviendo con miedo, que nos queremos vivas.

Por todo esto, desde Podem Catalunya llamamos a las mujeres a unirse a la huelga del 8 de marzo. Las trabajadoras y parlamentarias de Podem Catalunya secundaremos la huelga y daremos el sueldo correspondiente a un día de trabajo a la coordinadora de la huelga feminista de Catalunya.

También llamamos a la participación de todas y todos en las diversas manifestaciones que tendrán lugar en toda Catalunya. En el caso de los hombres, es importante recordar que deben participar en los espacios mixtos de las manifestaciones, y ceder todo el protagonismo a las mujeres. Os proponemos los siguientes puntos de encuentro para las principales ciudades:

Lleida: 17:30 h, plaça Ricard Vinyes, delante del Bar Nelson

Barcelona: 18:30 h, plaça Cinc d’oros, delante de la salida del metro Diagonal, lado Besós

Tarragona: 18:30 h, plaça Imperial Tarraco, delante de la estación de autobuses

Girona: plaça del Vi

Para más información sobre la huelga, podéis consultar la siguiente página: https://vagafeminista.cat/

Imprimeix Correu-e

Ref.: 314JAS12021800014

A la Mesa del Parlament

Jéssica Albiach Satorres, diputada del Grup Parlamentari de Catalunya en Comú Podem, d’acord amb el que estableixen els articles 160 i 163 del Reglament del Parlament, presenta la pregunta següent, per tal que li sigui contestada amb resposta escrita.

Imprimeix Correu-e