Podem CAT. - Una eina al servei de la ciutadania

Podem es reuneix amb la Taula per Mèxic per recollir demandes d’activistes en matèria de Drets Humans

Podem realitzarà actes a Barcelona, Lleida i Tarragona en els propers dies amb els i les activistes per donar a conèixer problemes com l’assassinat de periodistes, la desaparició i assassinat de dones i l’atac a les terres indígenes

 

Representants de Podem dins del grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot s’han reunit avui al Parlament amb diversos activistes mexicans que treballen des de diferents àmbits en qüestions relacionades amb els Drets Humans en aquell país. La trobada, organitzada gràcies a la col·laboració de la Taula per Mèxic, ha comptat amb activistes que han exposat greus problemàtiques del país, com ara l’assassinat de periodistes, la destrucció de terres indígenes, les desaparicions i assassinats de dones joves o la situació de cacera als immigrants a la frontera sud de Mèxic.

Podem Catalunya celebrarà en els propers dies actes a Barcelona, Lleida i Tarragona. Demà dissabte, a les 18h i a la Nau Bostik de Barcelona, tindrà lloc el primer dels actes amb l’activista Ximena Antillón, Uriel Guzmán, de l’associació Las Patronas i Noelia Bail, Secretària de coordinació de Podem. A Lleida l’acte serà el dimarts 24 d’octubre a les 19h i a la seu de Podem Lleida, i el dia següent, dimecres 25 i també a les 29h, a Tarragona, a la Universitat Rovira i Virgili.

Mardonio Carballo, poeta i periodista mexicà, ha denunciat que només aquest 2017 hi ha hagut a Mèxic 11 periodistes assassinats, un fet que ha qualificat com a “funest”. Tanmateix ha celebrat, per una altra banda, que en les properes eleccions a la presidència de juny del 2018 hi haurà, per primer cop a la història, una candidata d’una comunitat indígena, María de Jesús Patricio.

La violència contra les terres i comunitats indígenes és un altre dels greus problemes que s’han denunciat, en aquest cas per part de l’activista Ernestina Ortíz, que ha denunciat que les reformes econòmiques neoliberals del president Enrique Peña Nieto estan obrint la porta a empreses transnacionals a fer grans atacs al territori sense consultar les comunitats que habiten les terres, com ara construint gasoductes.

El testimoni directe de Norma Andrade, mare de l’Alejandra, una jove assassinada fa 16 anys, que ha explicat que el seu cas és tristament habitual a Mèxic. Un cas que encara no ha rebut justícia, ja que cap persona ha estat condemnada per l’assassinat. El problema de les desaparicions, tal i com ha apuntat també Ximena Antillón de l’associació FUNDAR, compta actualment amb més de 30.000 desapareguts xifrats oficialment, però que com la pròpia Antillón ha reconegut, serà molt més àmplia, ja que moltes famílies no denuncien quan es troben en territoris sota control de la delinqüència organitzada.

e-max.it: your social media marketing partner

Imprimeix Correu-e