Podem CAT. - Una eina al servei de la ciutadania

Els diputats de Podem i la reforma del reglament del Parlament

Aquesta tarda els diputats de Podem Catalunya, membres del Grup CSQP, hem votat en contra de la reforma del reglament del Parlament de Catalunya. Aquesta reforma del reglament proposada pel Govern de la Generalitat té per objecte –segons ha explicat el mateix Govern- fer possible l’aprovació d’una “Llei de Referèndum” que permeti donar cobertura a l’anunci de convocatòria de l’1 d’octubre.

 En relació a això considerem que:

  • Més enllà de les qüestions estrictament jurídiques, aquesta proposta de reforma del reglament posa sobre la taula el conflicte subjacent des de fa anys a la política catalana: existeix la possibilitat que els catalans exerceixin el dret a decidir el seu futur mitjançant un referèndum? Un conflicte davant el qual la nostra organització es manifesta clara i obertament del costat del dret dels catalans a decidir el seu futur.
  • La negativa absoluta del PP per donar resposta política al clam del poble de Catalunya ha tancat totes les portes a qualsevol solució dins del marc institucional actualment existent.
  • Considerem que grups com el PP o Ciutadans no dubtarien en votar a favor d’aquesta reforma del reglament en cas que fos per habilitar una votació d’una reforma econòmica o laboral dictada per la Troika o l’FMI.
  • Davant d’això el Govern de la Generalitat ha decidit fer canvis reglamentaris que, segons ell mateix, té per objecte donar sortida al bloqueig imposat pel mur que suposa el PP.
  • Lamentablement -i més enllà del context de bloqueig descrit- entenem que els canvis en el reglament obren una preocupant porta parlamentària. La reforma del reglament del Parlament fa gairebé impossible tenir un debat profund davant propostes governamentals en tràmit d’urgència. Una reforma que permet tramitar per la via ràpida lleis de gran abast i normalitza un procediment parlamentari extraordinari i de màxima urgència que escurça els terminis del debat i restringeix la presentació d'esmenes per part de l'oposició.
  • Compartim la preocupació davant l’atrinxerament del PP en contra de trobar una solució democràtica a la situació que es viu a Catalunya. Però a la vegada ens preocupa que aquesta situació obri la porta a mecanismes parlamentaris que posin en perill els drets socials del poble de Catalunya.
  • L’any 2011, el PP i el PSOE van fer servir mecanismes d’aquest tipus per perpetrar un atac sense precedents als drets de les persones, reformant l’article 135 de la CE i supeditant els drets socials al pagament del deute.
  • Els diputats de Podem Catalunya no volen obrir més portes a mecanismes parlamentaris que facin possible l’aprovació de lleis que poden esclafar els drets socials, sense debat i per la porta del darrere. Per això hem votat en contra de la reforma del reglament.
e-max.it: your social media marketing partner

ImprimeixCorreu-e