Podem CAT. - Una eina al servei de la ciutadania

Per la dignitat i els drets de les persones LGTBI #YOHAGOORGULLO

Tot va començar un 28 de juny de 1969 al bar StoneWall de New York, on es va produir una revolta contra la policia que sistemàticament reprimia i anava en contra dels drets i llibertats de les persones LGTBI.

La nit del 28 de juny persones trans, bisexuals, lesbianes, intersex i gais van dir NO a molts anys de repressió i LGTBIfòbia vers les persones LGTBI. Aquesta acció va arribar a Catalunya i a l’Estat Espanyol amb molta força, i la lluita mai va parar.  

Quan a les Rambles el 26 de juny de 1977 el Front d’Alliberament Gai de Catalunya va impulsar la primera protesta al carrer per reivindicar l’Amnistia de tots els activistes empresonats, la legalització del FAGC i sobre tot LA DEROGACIÓ DE LA LEY DE PELIGROSIDAD Y REHABILITACIÓN SOCIAL, aquesta acció es va convertir en un símbol de lluita en favor dels drets i llibertats de les persones LGTBI i de la celebració de l'Orgull més significativa de la història a Catalunya.

Aquests 40 anys de lluita sostinguda i perseverant del moviment LGTBI, conjuntament amb els moviments feminista, veïnal, antimilitarisme i obrer per obrir escletxes de llibertats, ens anima a PODEM Catalunya a considerar imprescindible la necessitat de vindicar la dignitat, la diversitat, els drets i els avanços jurídics i polítics que s'han donat fins ara per eradicar la discriminació històrica que les persones LGTBI segueixen patint. Tot això a causa del patriarcat capitalista que només reconeix un model de ser dona i de ser home, i que nega la diversitat de la condició humana.


Han passat gairebé tres anys des que l’11 d’octubre del 2014 el Parlament de Catalunya va aprovar la llei 11/2014, més coneguda com la llei contra la LGTBIfòbia. Una llei prometedora pels col·lectius LGTBI, fins i tot una eina significativa que contribueix a eradicar les discriminacions. Tanmateix, segons l’Observatori contra l’Homofòbia, a finals de març, a través del seu informe ‘L’estat de la LGTBIfòbia a Catalunya 2016’, va alertar sobre l’aflorament de l’assetjament homòfob als centres escolars i de les discriminacions que pateixen les persones trans. Va identificar 84 casos de discriminació i una manca d’implementació de la llei 11/2014 perquè encara no desplega el règim sancionador i fa complicat denunciar. Des de la seva implementació només s'han interposat dues sancions als agressors. Aquesta realitat s’agreuja amb la manca de finançament, de personal i d'infraestructures per a desenvolupar-la.


Si bé es va avançar un protocol per la reproducció assistida de mares solteres i lesbianes, i el nou model d’atenció a les persones transsexuals -que despatologitza la condició dels transsexuals, i garanteix l’accés a tractaments hormonals i l’acompanyament en el seu procés de transició-, i un protocol específic per a lluitar contra l’assetjament escolar a l’alumnat LGTBI; encara hi ha moltes dificultats per garantir els drets humans de les persones LGTBI a Catalunya.

En aquest context, en el marc de la celebració de l'Orgull LGTBI, cal recordar al Govern que és fonamental impulsar accions concretes i efectives que contribueixin a suprimir la patologització de les identitats trans; que es signi un Pacte d'Estat enfront del VIH i la seva conseqüent discriminació i estigma. Així com promoure la despenalització plena de qualsevol orientació sexual i de les identitats trans que persisteixen en molts països del món. Això significa que hem de tenir la capacitat de denunciar a nivell nacional i internacional i establir mesures per a la seva protecció i regulació, com el facilitar condicions de refugi i asil de persecució per orientació sexual o identitat de gènere.

Més informació:

A Catalunya la "Comissió Unitària" convoca el dissabte 1 de juliol a les 18.30h, a la  Pl. Universitat de Barcelona amb el lema "40 anys de lluita per l'alliberament LGTBI, continuem fent nostre el carrer"  i a la Festa Popular que se celebrará a la mateixa Plaça a les 21h.

Durant aquest 40 anys han sigut moltes les accions vindicatives del moviment LGTBI per a la consecució de les seves llibertats i de la denuncia de les agressions. L’assassinat de la Transsexual Sònia l’any 1991 va afirmar la necessitat de consolidar el moviment LGTBI com a motor en la defensa de les diversitats afectivosexuals i de gènere. La lluita per la despatologització de l’homosexualitat va tenir el seu fruit el 1990, i que avui encara queda pendent treure la disfòria de gènere dels catàlegs de malalties mentals internacionals DSM (Manual Diagnòstic i Estadístics dels Trastorns Mentals) i CIE (Classificació internacional de malalties).

e-max.it: your social media marketing partner

ImprimeixCorreu-e