Podem CAT. - Una eina al servei de la ciutadania

fotografia de @mustapha_muh (Twitter)

Solidaritat amb el Rif

Fa set mesos que dura el moviment popular al Rif al Nord del Marroc, desfermat per la mort de Mohsen Fikri, triturat quan va intentar recuperar els peixos que tenia per vendre que la policia havia llençat en un camió d’escombraries. La població reclama la persecució judicial dels responsables d’aquesta mort així com dels de cinc altres rifenys durant les protestes del 20 de febrer del 2011 que van sacsejar tot el país.

 Ara, davant la repressió, demanen també que es posi fi a la militarització amenaçadora de la regió i que s’alliberin els detinguts, en primer lloc Nasser Zafzafi, un dels principals portaveus. Tanmateix, el motor d’aquest moviment (hirak) és la ira i la indignació per la marginació intencionada de la regió pel règim marroquí, interpretada com a hogra o menyspreu.

És per això que destaquen també les reivindicacions socials, una de les quals, la construcció d’un hospital oncològic, és particularment sentida en una zona amb una alta incidència de càncer que s’atribueix als efectes de les bombes de gas mostassa llençades per l’exèrcit espanyol als anys vint durant la revolta contra l’ocupació colonial del Rif per Espanya.

Un altre bloc de demandes té a veure amb la relegació de la cultura i la llengua amazigues, amb prou feines alterada per la declaració –poc més que formal- de l’amazic com a llengua oficial de l’Estat a la Constitució del 2011.

El hirak s’ha caracteritzat per un altíssim nivell de mobilització, tant pel nombre de persones involucrades com per la seva continuïtat en el temps, així com la seva repercussió a altres llocs del Marroc. Si bé al principi hi havia una majoria aclaparadora d’homes, després de les detencions les dones s’hi han afegit amb força i una d’elles, Nawal Benaïssa, s’ha convertit en la portaveu principal del moviment.

Una alta proporció de les més de 210.000 persones marroquines residents a Catalunya són amazigues i l’amazic és la tercera llengua materna més parlada al país, després del castellà i el català. En les últimes setmanes aquesta comunitat ha mostrat el seu suport al moviment amb una concentració i una manifestació a Barcelona, totes dues ben concorregudes i animades en ple mes de ramadà, la primera composta gairebé exclusivament d’homes, però la segona, com a Al-Hoceima, amb una nodrida presència de dones molt combatives. Per contrast, pràcticament no hi havia persones que no fossin marroquines.

El suport que es pot brindar des d’aquí és particularment pertinent pels estrets lligams comercials i polítics entre el Marroc i l’Estat espanyol, així com per la penetració cada cop més gran d’empreses catalanes i espanyoles en l’economia marroquí

Per tant, Podem dóna ple suport a aquest moviment no violent i les seves reivindicacions democràtiques, culturals i socials, i anima els seus membres i simpatitzants, així com la societat catalana en general, a participar en les mobilitzacions solidàries que s’organitzin.

Llibertat detinguts! Satisfacció de les justes demandes del hirak er-rif, el moviment pacífic i democràtic del Rif!

 

Àrea de relacions internacionals i migracions

Secretaria Política de Podem Catalunya

 

* Fotografia:  @mustapha_muh (Twitter)

e-max.it: your social media marketing partner

ImprimeixCorreu-e