Logo Loading

Blog

En Comú Podem porta al Parlament les demandes dels veïns i veïnes de la urbanització Mas Borràs del Vendrell

En Comú Podem porta al Parlament les demandes dels veïns i veïnes de la urbanització Mas Borràs del Vendrell

El grup parlamentari presenta dues propostes de resolució per la neteja i tancament de l’abocador il·legal i per la consecució de l’enllumenat elèctric amb energia solar

El grup parlamentari d’En Comú Podem ha presentat dues propostes de resolució al Parlament de Catalunya per solucionar les principals demandes de la urbanització Mas Borràs del Vendrell. Els veïns i veïnes fa anys que denuncien i pateixen un abocador il·legal i lluitant per la substitució de l’enllumenat públic per energia solar. El grup parlamentari ha pres la iniciativa davant la inacció del govern municipal i després de reunir-se amb els veïns afectats.

El veïnat ha alertat al llarg del temps del risc del macro abocador il·legal situat a l’antiga planta de residus de Cosbapsa, empresa responsable de la recollida de residus de diferents municipis del Baix Penedès. Grups ecologistes i treballadors de la companyia ja van avisar que el tractament de residus no era el correcte i amb el temps la zona es va acabar convertint en l’abocador il·legal actual. L’any 2011 es va produir un incendi que va mantenir durant tres setmanes amb els residus en flames, mentre que l’any 2014 es va requerir de nou al gestor de la propietat perquè barrés la zona. El requeriment va arribar a la Generalitat, que va elaborar unes anàlisis que van revelar nivells de cianur se superaven en 3,5 vegades, el coure en 160, així com en altres elements com el crom (10,4), níquel (6,42), plom (9,8), amoni (348), ferro (15,75), magnesi (307) o sulfats (5,8).

L’antiga planta registra actualment una entrada i sortida constant de vehicles d’empreses que aboquen enderrocs i deixalles, i existeix un alt risc que torni a incendiar-se. Per això, des d’En Comú Podem es demana al govern municipal i de la Generalitat accions per evitar-ho.

Pel que fa a l’enllumenat elèctric, l’exdiputada vendrellenca Yolanda López ha assenyalat que “els veïns i veïnes de la urbanització Mas Borràs fa anys que demanen ajuda per assumir el canvi de fanals, però no han rebut cap resposta positiva per part de l’Ajuntament”. En aquest sentit, el portaveu adjunt d’En Comú Podem i portaveu de Podem, Lucas Ferro, ha recordat que “l’emergència climàtica és una realitat innegable que s’ha d’afrontar amb una visió estratègica i compartida per aconseguir la neutralitat climàtica i un sistema elèctric basat en fonts de generació d’origen renovable”. Per això, des d’En Comú Podem es demana un fort impuls amb els fons europeus Next Generation per transformar el model de generació i consum d’energia per apostar per energies renovables com l’energia solar.