Logo Loading

Blog

Lucas Ferro: “Qui tracta de fer un ús partidista del català s’equivoca”

Lucas Ferro: “Qui tracta de fer un ús partidista del català s’equivoca”

El portaveu de Podem Catalunya considera que la proposta de modificació de la Llei de Política lingüística “permet reconstruir un consens sobre el model d’escola pública” i que “els criteris pedagògics han de prevaldre per sobre dels atacs politicojudicials“. Ferro reclama un “escut social català que segueixi el camí iniciat per les mesures del Govern de coalició” i ha demanat el Govern que “surti de l’immobilisme per escoltar la comunitat educativa”

El portaveu de Podem Catalunya, Lucas Ferro, ha defensat en roda de premsa la modificació de la Llei de Política lingüística: “És una proposta que ens permet reconstruir un consens sobre el model d’escola pública i l’ensenyament del català que ha estat erosionat per uns atacs politicojudicials sense precedents”. El diputat ha  afirmat que “els criteris pedagògics i els principis de cohesió social han de prevaldre”, perquè “el català no és patrimoni de cap partit polític, sinó de tota la ciutadania de Catalunya i els que intenten apropiar-se i fer un ús partidista s’equivoquen”.

El portaveu ha recordat que la immersió lingüística va sorgir “des del compromís de molts catalans castellanoparlants, especialment de l’àrea metropolitana de Barcelona, que van defensar una escola catalana que fos motor d’inclusió i d’integració dels nouvinguts”. Per això, Ferro considera que la proposta de modificació “garanteix el català com a llengua vehicular a l’escola pública i preserva l’adquisició de competències en català, castellà i l’aranès en els territoris de parla aranesa”.

Un escut social català

Ferro també s’ha referit a la necessitat de fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb la implementació d’un escut social a Catalunya que segueixi el camí iniciat pel Govern de coalició: “La Generalitat ha de sortir de l’immobilisme i donar la cara per la majoria ciutadana de Catalunya que està travessant moments molt difícils i necessiten polítiques de protecció”.

En aquest sentit, el portaveu de Podem ha destacat la proposta d’Ada Colau per abaixar un 50% el preu de la T-Usual durant tres mesos com a exemple per a reforçar l’escut social del Consell de Ministres: “A Catalunya necessitem un Govern que també disseny un escut social que defensi a la majoria del país”. I és que per a Ferro, “els ajuntaments han hagut d’assumir cada vegada més càrregues impròpies a conseqüència de la deixadesa de funcions de la Generalitat polítiques socials, educatives, d’habitatge i d’urbanisme”, per la qual cosa “és el moment perquè siguin valents i facin un pas endavant”.

El conseller Cambray no pot governar contra la comunitat educativa

Arran de la vaga del sector educatiu, el diputat ha reclamat “valentia i voluntat d’obrir un debat sobre l’estat del sector”. Un debat en què ha de participar la comunitat educativa i que ha de versar sobre com reconstruir el model d’educació pública després de 10 anys de retallades”. Ferro considera que el conseller Cambray s’ha equivocat i ha persistit en el seu error, per la qual cosa “no està a l’altura ni del seu càrrec ni del debat que s’ha de tenir sobre l’educació pública”. Finalment, el portaveu a emplaçat Cambray a “escoltar sense imposicions a la comunitat educativa”.