Logo Loading

Blog

Un any de reptes que marcaran el futur

Un any de reptes que marcaran el futur

La Diada Nacional de Catalunya fixa l’inici d’un nou curs polític marcat per la crisi de l’autogovern i per la situació d’emergència sanitària, econòmica i ecològica. És, doncs, un any de reptes que marcaran el futur del país.

Els aiguats que hem viscut els darrers anys, cada cop amb més freqüència, els incendis i els episodis de sequera, la pèrdua de biodiversitat són, entre d’altres, els símptomes visibles d’un model econòmic que vincula el seu creixement amb l’increment sense fi de les emissions d’efecte hivernacle, la destrucció del patrimoni natural i la contaminació del medi ambient. Les principals institucions científiques alerten dels efectes ja irreversibles del canvi climàtic i del futur devastador que provoca la inacció dels governs davant l’emergència climàtica. Estimar Catalunya és també estimar el seu patrimoni natural, i és reivindicar-ne un horitzó sostenible i just per a les majories.

El segon gran repte que tenim com a país és la sortida a la crisi econòmica i sanitària fruit de la pandèmia de la COVID-19. És l’hora, doncs, de pensar el progrés sobre unes noves bases, sobre la Catalunya que volem per al futur. Una Catalunya que aposti per un model productiu propi del segle XXI, que avanci en el reconeixement de drets, protegint-los i garantint uns serveis públics de qualitat, amb més personal i amb millores a les condicions laborals. Una Catalunya que no deixi ningú enrere assegurant que la Renta Garantida de Ciutadania arribi a totes les persones que ho necessitin. Una Catalunya que doni resposta a la crisi industrial, als reptes de la digitalització de l’economia i que faci una aposta per la innovació i la sostenibilitat com a pilars d’un model productiu que defugi de la precarietat i que sigui equitatiu i just.

Per primera vegada en molts anys hi ha una esperança d’avançar en la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya a través del diàleg bilateral. Catalunya pot i ha de ser punta de llança per reconstruir el pacte territorial, des dels valors federals i republicans, que permeti avançar descentralitzant el poder i la riquesa. Avançar en el reconeixement nacional, en l’autogovern i el blindatge de competències i en sobirania econòmica i fiscal. Estem segurs que al final d’aquest camí redreçarem el que es va trencar amb la sentència del Tribunal Constitucional i trobarem l’encaix adient d’allò que ha de ser la República Plurinacional del futur. Nosaltres hi serem per fer avançar Catalunya.

Aquesta Diada Nacional, volem refermar el nostre compromís amb Catalunya. Per una Catalunya que avanci en drets i llibertats. Per una Catalunya al servei de la majoria.

Visca Catalunya!