Logo Loading

Blog

Manifest Orgull LGTBI+ 2021

Manifest Orgull LGTBI+ 2021

Com cada 28 de juny, celebrem el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+. En aquest dia, homenatgem a les companyes que van portar a terme les revoltes de Stonewall, dones trans*, precàries, racialitzades, amb el ferm compromís de seguir treballant perquè la diversitat de persones Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals, etc. tinguin una igualtat real i puguin tenir vides dignes i feliços.

Aquest any, la lluita ha estat marcada per l’avanç en una legislació pels drets de les persones LGTBI+ en què hem treballat sense descans, acompanyant la històrica lluita que els col·lectius vénen defensant també, per aconseguir drets fonamentals per a les persones LGTBI+. Espanya va ser pionera en drets LGTBI+, convertint-se en el tercer de el món en aprovar el matrimoni igualitari, però, des de llavors, estàvem immerses en una paràlisi de drets LGTBI+. vivint a més un moment en què la violència i les actituds discriminatòries cap a les persones LGTBI+ augmenten de forma alarmant, com mostren les xifres dels últims mesos. Això passa en part per l’auge dels discursos d’extrema dreta que estan arribant, no només a la política, sinó també a les institucions en el marc de l’Estat, però també, en països de l’espai europeu. Polítiques com la creació d’espais excloents per a la població LGTBI+ en algunes zones de Polònia o la prohibició que hi hagi continguts culturals i educatius que facin referència a les nostres realitats, fan més important que mai evitar l’accés a el poder dels partits que comparteixen aquest tipus de propostes.

Segons dades del Ministeri de l’Interior, els delictes d’odi per raons d’orientació sexual o identitat de gènere ocupen el tercer lloc en el nostre país, sent els segons que més creixen. L’Agència de Drets Fonamentals de la UE recull en el seu estudi de 2020 que tot just s’han produït millores contra els delictes d’odi contra les persones LGTBI+ des 2012. A més, afirma que aquests delictes s’intensifiquen a persones trans* o intersex. Les dades no són millors en la resta de formes de discriminació que pateix aquest col·lectiu, com podem observar en la seva situació laboral o en matèria d’habitatge o accés a la salut.

Per frenar aquesta discriminació i el terrible augment dels discursos d’odi, aquest últim any no hem deixat de treballar per treure endavant una llei que suposi la igualtat real i efectiva de les persones trans* i en blindar drets que no estaven reconeguts per tot el col·lectiu LGTBI+ . Aquesta serà una llei pionera en la qual per fi es despatologitza a les persones trans*, tal com ja ha indicat l’OMS, i es permet la lliure autodeterminació de gènere sense informes mèdics, ni testimonis. N’hi haurà prou amb la simple declaració de la persona. Amb aquesta llei, ens sumem a les recomanacions dels diferents organismes internacionals com el Consell de Drets Humans de Nacions Unides, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa o el que recull l’article 14 del Conveni Europeu de Drets Humans. Tot i les resistències trobades i del soroll generat, aquesta llei és una llei eminentment feminista, ja que permet atorgar protecció i drets a dones que fins al moment es trobaven en situació de vulnerabilitat i la diversitat i especificitats no es trobaven plenament reconegudes per la llei.

Per primera vegada al nostre país es prohibiran les teràpies de conversió, aversió o contracondicionament destinades a canviar l’orientació sexual o la identitat de gènere de les persones. També s’atorguen drets fonamentals a les persones intersex, com el de no patir mutilació alguna al néixer i l’ampliació de fins a un any per registrar el sexe del nadó. Tornem drets a les dones lesbianes, bisexuals i soles com l’accés a les tècniques de reproducció assistida dins el sistema sanitari de salut. Eliminem l’obligatorietat del  matrimoni per reconèixer la filiació de les filles, fills i filles en parelles de dones. En definitiva, serà una llei integral que proposi mesures d’acció positiva en tots els àmbits en què es segueix donant la discriminació per les raons esmentades.

En aquest orgull, tenim moltes coses per les quals seguir treballant, com a poder ampliar l’autodeterminació de gènere lliure a persones migrants i menors, però també tenim molt a celebrar. Celebrem tot el que hem aconseguit i que s’ha tornat a obrir el camí per seguir construint una societat feminista i diversa per a totes les persones LGTBI+.

Serà Llei! Sí es pot!