Logo Loading

Blog

En Comú Podem sobre els recents esdeveniments a Colòmbia

En Comú Podem sobre els recents esdeveniments a Colòmbia

Les protestes pacífiques recents contra la reforma fiscal –ara ja retirada- del govern colombià liderat per Ivan Duque han sigut reprimides amb una brutalitat que ha fet saltar totes les alarmes. Han circulat imatges i testimonis esfereïdors d’una acció violenta i repressiva sense límits i exercida amb impunitat per part de les forces de seguretat del país, tant policials com militars. Tot i la dificultat de disposar de xifres contrastades, s’han documentat 26 morts (molts dels quals des d’un ús il.legítim de la violència policial), així com centenars de ferits, més de 50 persones desaparegudes, centenars d’arrests arbitraris, i 9 casos constatats per vàries fonts de violència sexual exercida contra dones que protestaven. A això se li suma una acció del poder executiu per emmarcar la protesta com una qüestió de seguretat i per dificultar la informació i la transparència en la investigació dels fets.

Així, des d’En Comú Podem:

  • Demanem a totes les institucions de la UE i als seus Estats Membres que –alineadament amb les crides de Nacions Unides- condemnin immediatament la violència i repressió brutal e les forces de seguretat i els abusos als drets humans. Així mateix, traslladarem aquesta petició a les institucions catalanes per a que es sumin a la crida per a la fi de la violència a Colòmbia
  • Sol.licitem l’activació de la clàusula democràtica prevista en l’acord comercial UE-Colòmbia de suspensió de l’acord en cas que la violència i la repressió persisteixi o no es depuri fruit d’una investigació amb totes les garanties.
  • Exigim al govern colombià que activi tots els mecanismes per a garantir els drets fonamentals, entre ells el dret a la protesta pacífica.
  • Emplacem a una desmilitarització de la resposta institucional a les mobilitzacions i la retirada ràpida de l’exèrcit dels carrers de les ciutats i pobles de Colòmbia per tal de desescalar la violència. *Cridem a un diàleg social ampli i consensual per tal que les reformes econòmiques i socials al país es facin en una lògica inclusiva i igualitària i a reimpulsar tots els components de l’Acord de Pau del país.