Logo Loading

Blog

El fracàs polític d’una campanya de vacunació necessària

El fracàs polític d’una campanya de vacunació necessària

Entrant ja a una tercera onada de la pandèmia de la COVID-19, sense temps de sortir de la segona, el grup de sanitat de Podem Catalunya vol alertar a les administracions responsables, els partits polítics i la població de la situació en què ens trobem:

Després d’un període nadalenc en què s’esperaven noves mesures de confinament, i després d’un precipitat desconfinament que va ser desaconsellat per totes les veus expertes d’aquest país, han arribat les anhelades vacunes. Tanmateix, el que apareix com una bona notícia s’està tornant, de nou, en un malson. Dues de les tres vacunes per a la immunització contra el SARS-COV-2 que s’administraran a la població en els propers quatre mesos requereixen una complexa i prevista logística. Aquesta qüestió era coneguda des de ja fa 6 mesos. Quan s’acaba la primera setmana programada que preveia l’administració de les 60.000 primeres dosis a les residències geriàtriques, constatem que en prou feines s’han injectat un 10 % amb unes excuses inacceptables, com ara la manca de refrigeradors adients, calendaris festius increïbles i sobretot la dificultat de disposar d’equips humans per a tal feina, reclutats amb caràcter voluntari. La resposta immediata fou l’oferiment de més de 3.000 infermers/es per aquesta acció xifrada en 500 persones segons el Departament.


Davant d’aquesta qüestió volem alertar de nous errors que poden tornar-se en greus conseqüències si no es corregeixen immediatament.

  • Amb sorpresa veiem que l’execució de la campanya de vacunació s’està planificant al marge de l’Atenció Primària, constituint equips externs que no tenen l’experiència com a equips per dur a terme una campanya de vacunació. Una situació recorda a la viscuda amb l’empresa Ferrovial a qui inicialment se li va encarregar de gestionar la detecció i seguiment – rastrejos- dels casos COVID-19 amb tot el fiasco conegut.
  • Des de la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya s’ha insistit en el fet que no es disposava de prou infermeres per poder dur a terme la campanya de vacunació. La realitat és que fan falta infermeres a l’àmbit de l’atenció especialitzada, a l’atenció primària i l’atenció a les residències. És factible i necessari organitzar un dispositiu de vacunació des de cada centre d’atenció primària (CAP), que inclogui també les residències de gent gran. Per això, es requereix comptar amb tots/es els professionals i amb la concreta situació particular de cada centre,- alguns d’ells amb seriosos problemes d’espai físic- i reforçar els mateixos CAPs en lloc de formar precipitadament nous equips aliens a la dinàmica assistencial.

La planificació de la campanya de vacunació per posar fi a la COVID-19 requereix condicions polítiques: lideratge guanyat per credibilitat, capacitat de comunicació i coneixement dels mitjans de què es disposa (i els que no) per executar les accions polítiques.

Exigim acabar amb l’engany del relat sobre què s’aconseguirà amb les vacunes en els pròxims mesos. Anunciar el que és previsible que passi en el col·lectiu professional, com a llargues hores de treball penós, i posar seny i veracitat a l’hora de comunicar que això encara està en plena crisi.

És necessari transmetre amb transparència les decisions en base a per què es prenen, qui les pren, quins recursos necessitem per fer front i quins estan disposats a dur a terme el Govern de la Generalitat per protegir la salut de tots els i les catalanes amb un calendari real. Ja n’hi ha prou d’imatges – propaganda – de polítics a peu de vacunació de primers pacients en una contradictòria mostra de manca de mesures de prevenció. Cal rendir comptes de la utilització de cada euro arribat amb la finalitat expressa d’inversió en la crisi i això, sense externalitzacions (privatitzacions) fora del Sistema Públic de Sanitat que són més injustificables encara en aquesta conjuntura.

En cas de no vetllar les administracions per comptar amb una ciutadania ben informada que vol dir amb tot rigor, perfectament capaç d’entendre la gravetat de la situació, l’angoixa social per aquesta mala gestió de tot el procés de la crisi pandèmica no farà més que incrementar-se, agreujant el futur incert que ens pot arribar.