Logo Loading

Blog

El Parlament aprova la proposta d’ECP pel reconeixement del col·lectiu de la narració oral dins les arts escèniques

El Parlament aprova la proposta d’ECP pel reconeixement del col·lectiu de la narració oral dins les arts escèniques

La comissió de Cultura del Parlament de Catalunya ha aprovat la proposta de resolució presentada per la coordinadora autonòmica de Podem Catalunya, Conchi Abellán, per part del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem per reconèixer el valor cultural, artístic i educatiu del col·lectiu de professionals de la narració oral, integrat dins del sector de les arts escèniques. D’aquesta manera, es dona també suport al manifest publicat pels professionals de la narració oral de Catalunya el passat mes de maig de 2020 en què denunciaven el desconeixement i la manca de valoració d’aquesta feina, agreujada per la falta de suport públic i per les restriccions i suspensió de feines en el context de l’actual pandèmia de la Covid-19.

La proposta de resolució aconsegueix avançar en el reconeixement formal del col·lectiu i insta a treballar en la seva participació en els àmbits institucionals de participació del sector cultural. Entre els punts que inclou el text, es destaca el valor cultural, artístic i educatiu dels narradors i narradores orals, com una més de les arts escèniques, que mereix el suport i el foment públics. Així mateix, s’aprova promoure un règim de contractació pública d’aquestes professionals que contempli seguretat en les condicions, garantia de pagament i seguretat jurídica en l’exercici professional, garantint un calendari, una programació estable i espais d’activitat per als narradors i narradores orals.

En aquest sentit, la coordinadora autonòmica de Podem i diputada de CatECP, Conchi Abellán, i el portaveu d’En Comú Podem de les Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, han donat suport públic a les mobilitzacions del col·lectiu, reivindicant poder tornar a treballar en museus i biblioteques, amb totes les mesures de seguretat corresponents. “Aquesta és una disciplina íntegrament lligada a la cultura i a l’educació, pilars bàsics d’una societat democràtica forta, i un instrument bàsic per al foment de la lectura i en el desenvolupament de la comprensió lectora”, ha destacat Abellán. Jaume Moya confia que la situació d’aquestes professionals millori quan se superin les restriccions imposades per la covid-19, que en molts casos han deixat molts professionals en la precarietat per les suspensions d’activitats en biblioteques, escoles, teatres i altres equipaments: “La cultura no només és segura, sinó que és un índex que identifica el grau de salut democràtica de la societat”, ha manifestat.