Logo Loading

Blog

2020 Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

2020 Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones

MANIFEST 25N

El 25 de novembre de 1960 es va produir el violent assassinat de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques. En relació amb aquests fets, i per commemorar la seva causa, es va establir aquesta data com a Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. Cada cop la societat és més conscient de les situacions de desigualtat i violència que patim les dones i cada cop som més les implicades en treballar per revertir aquesta situació. Tot i això, ens queda molta feina per fer, i ara més que mai.

La situació actual, fruit de l’aparició de la COVID-19, i les mesures preventives que hem viscut, com el confinament obligatori i sobtat, han trasbalsat la vida de tota la societat i de manera específica la de les dones. Hem estat a primera línia, treballant per sostenir la societat com a principals cuidadores, tant a l’espai públic com al privat.

Les dones representem el 70% del personal sanitari i dels serveis essencials, en feines com la neteja o la feina als supermercats. Seguim realitzant la major part de la feina domèstica i la cura de persones de manera remunerada i no remunerada, assumint una major càrrega mental derivada d’aquesta. A més, moltes dones es veuen abocades a no poder seguir treballant per haver de fer front a les tasques de cura, trobant-se els centres escolars tancats. A més, les dones patim més precarietat i pobresa laboral.

Tot això fa evident un augment del risc de patir violència i agreuja la situació de les dones, deixant-nos en una clara situació de vulnerabilitat. Per això, cal prendre mesures urgents i imprescindibles, tant ara, enmig de la crisi sanitària, com quan comencem a sortir d’aquesta situació. Mentrestant, seguirem exigint la fi de les violències contra les dones, en totes les seves formes i en totes les seves expressions. Les agressions, les violències sexuals –físiques o la psicològiques–, la violència en l’àmbit de la parella o l’exparella, el matrimoni forçat, l’explotació sexual o reproductiva, la mutilació genital femenina i l’assetjament, entre d’altres, han constituït –i segueixen constituint– una vulneració dels drets humans de les dones, els nens i les nenes.

Gràcies al treball conjunt d’entitats, associacions, administracions i, sobretot, de la societat civil, podrem construir un futur lliure de violències amb equitat de gènere i justícia social. Perquè les mesures que s’implementen avui determinaran la manera com ens en sortim i definirà el futur i la societat que tindrem demà. No només per a millorar la vida de les dones, sinó de TOTES les persones.