Logo Loading

Blog

En Comú Podem celebra que el Parlament hagi aprovat la seva proposta de resolució en defensa de la integritat de la col·lecció del Museu de Lleida

En Comú Podem celebra que el Parlament hagi aprovat la seva proposta de resolució en defensa de la integritat de la col·lecció del Museu de Lleida

La comissió de Cultura del Parlament de Catalunya va aprovar ahir una proposta de resolució presentada pel grup de Catalunya En Comú Podem que defensa la integritat de la col·lecció d’art sacre del Museu de Lleida i que proposa un model de gestió compartida entre Catalunya i l’Aragó, al mateix temps que proposa treure de l’àmbit judicial la discussió sobre la propietat de les obres. La proposta va rebre el suport de JxCAT, ERC i el PSC, l’abstenció de la CUP, i el vot en contra de Ciutadans i PP. Ahir també es van votar tres propostes més sobre el Museu, a iniciativa de JxCAT, ERC i el PSC, que també es van aprovar, però amb menys suports que la presentada per Catalunya En Comú Podem.

La proposta, presentada fa un any, no s’havia pogut debatre encara per l’alteració dels calendaris a causa de la pandèmia. La diputada de Catalunya En Comú Podem Conchi Abellán va defensar “la integritat de la col·lecció d’art sacre del Museu de Lleida” i va apostar per “un altre model de gestió compartit entre Aragó i Catalunya, deixant la discussió sobre la propietat fora de l’àmbit judicial”. Abellán també va destacar que les propostes presentades per JxCAT i ERC “insisteixen a judicialitzar i polititzar, utilitzant el patrimoni com a arma llancívola”. ERC i la CUP es van abstenir en el punt que proposa la creació “d’una taula de diàleg tècnic amb la participació de les autoritats culturals i museístiques d’Aragó i Catalunya perquè les obres puguin ser gestionades de forma compartida, sempre d’acord amb criteris museològics que garanteixin la unitat, la conservació, l’estudi i l’ampli coneixement per part de tota la ciutadania”.

El portaveu d’En Comú Podem a les Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, es felicitava per l’aprovació de la proposta de resolució, que es va produir justament el mateix dia que moria el bisbe emèrit de Lleida Francesc Xavier Ciuraneta, defensor de la unitat del Museu en els anys que va estar al capdavant de la diòcesi. “És una coincidència que hàgim aprovat aquesta resolució just el dia que hem conegut l’adéu d’una figura clau en la defensa de la unitat de la col·lecció del Museu”, ha dit Moya, que considera que “el diàleg entre Catalunya i Aragó sota criteris científics i museològics, evitant que l’art sigui arma llancívola entre nacionalismes, ha de ser la via de resolució del conflicte, i no la judicialització i l’atiament del confrontament entre pobles veïns i que comparteixen història i patrimoni”.