Logo Loading

Blog

En Comú Podem insta el Departament de Cultura a actuar per salvaguardar el patrimoni etnològic

En Comú Podem insta el Departament de Cultura a actuar per salvaguardar el patrimoni etnològic

El grup de Catalunya En Comú Podem (ECP) ha instat el Departament de Cultura de la Generalitat a invertir en l’adquisició de patrimoni etnològic i patrimoni immaterial. La formació ha presentat una sèrie de preguntes sobre la qüestió al Parlament, on també demana quina inversió hi ha prevista per al 2021 per adquirir patrimoni etnològic, per protegir-lo i per fer programes de recerca etnològica, al mateix temps que demana per l’estat del projecte del futur Museu Nacional de Societat, i si aquest museu integrarà també l’etnologia.

La diputada Conchi Abellán, que ha registrat les preguntes al Parlament, considera que el patrimoni immaterial i etnològic “és essencial per a la identitat dels pobles, la reactivació socioeconòmica dels territoris, la lluita contra el despoblament i el desenvolupament sostenible” i considera que aquest “a diferència d’altres patrimonis, com el que comprenen les arts visuals i la fotografia, ha estat històricament oblidat des del govern de la Generalitat”.

El portaveu d’En Comú Podem a les Terres de Lleida, l’Alt Pirineu i Aran, Jaume Moya, destaca que “la falta d’inversió en patrimoni immaterial i etnològic constitueix un maltractament que ve de lluny i que, a més de no resoldre demandes llargament reivindicades, ha suposat l’incompliment de promeses assumides per la Generalitat”. En aquest sentit, Moya ha recordat que les polítiques de preservació del Patrimoni Cultural de la Generalitat han de passar per una actualització legislativa que inclogui la salvaguarda del patrimoni immaterial en la línia del que proposa la Convenció UNESCO del 2003 sobre aquest tema.

En Comú Podem recorda que fa més de deu anys el Govern de la Generalitat va proposar la creació d’un Museu Nacional de Societat, que explicaria què és la societat catalana parlant-hi d’història, arqueologia i etnologia, però que el projecte ha desaparegut de les prioritats de l’acció cultural de l’actual Govern de la Generalitat.

4_5836765769630747264