Logo Loading

Blog

LA GESTIÓ CULTURAL DELS REBROTS PEL GOVERN DE LA GENERALITAT

LA GESTIÓ CULTURAL DELS REBROTS PEL GOVERN DE LA GENERALITAT

Aquest cap de setmana ha estat negre pel sector de la cultura, que al final, som totes. Malauradament, cal encara i de nou, recordar que la cultura és un dret universal i que hauria de ser un pilar bàsic del nostre estat de benestar.
Durant aquests mesos de pandèmia, les treballadores de la cultura no s’han aturat. Amb la resiliència com a bandera, han continuat creant i regalant-nos la seva feina, alegrant i posant color als nostres dies de gris confinament.
I no només això, sinó que han aprofitat el temps que els quedava per rumiar i repensar la represa de la vida un cop acabada la desescalada. Han fet la feina i l’han feta més que bé. Les mesures que el món de la cultura ha pres, per tal de poder tornar a treballar i oferir-nos en viu i en directe les seves creacions, han estat perfectes. A cap teatre o sala de concerts s’incompleix la distància física de seguretat, tots els assistents fan servir mascareta i es prenen les dades de tothom per facilitar el rastreig de contactes en cas d’infecció d’algun espectador. Cosa que, per cert, i gràcies a totes aquestes mesures, no ha passat.
Tot i això, el Govern de la Generalitat, arrel del rebrot a l’Àrea Metropolitana de la ciutat de Barcelona, ha prohibit els esdeveniments culturals en viu, obrint la porta a contemplar excepcions sota demanda dels ajuntaments en cas que els esdeveniments en qüestió compleixin les mesures de seguretat. Aquesta decisió és VERGONYOSA.
Per començar, només a la ciutat de Barcelona hi ha més d’un centenar de sales d’exhibició, sumades als festivals Cruïlla, Grec i Jardins de Pedralbes que estaven en marxa aquest mes de juliol. Haver de demanar de manera individual l’excepció per cadascun d’aquests esdeveniments provocaria un bloqueig burocràtic insostenible, quan, a més, la cultura ja s’ha demostrat capaç i responsable durant aquest temps.
La COVID-19 té al sector cultural a la UCI, i és responsabilitat de les administracions, no deixar que mori.
Per tot això, des de PODEM Catalunya demanem la RETIRADA IMMEDIATA de la mesura de tancament dels esdeveniments culturals, i la COMPAREIXENÇA de la consellera de cultura, Mariàngela Vilallonga en comissió, per donar explicacions davant la seva demostrada incomprensió del funcionament del sector cultural i la seva incompetència a l’hora de donar resposta a les demandes de les creadores i treballadores del sector.
Alhora aprofitem per donar tot el nostre suport en aquests dies difícils a totes les afectades per aquesta situació.