Logo Loading

Blog

ERC ha d’abandonar l’electoralisme i tornar a la responsabilitat política per evitar agreujar la crisi de la COVID-19

ERC ha d’abandonar l’electoralisme i tornar a la responsabilitat política per evitar agreujar la crisi de la COVID-19

El vot en contra del partit republicà abocaria al país a la fi de les restriccions de mobilitat, a l’aplicació dels ERTOs o a la prohibició del tall de subministraments bàsics i desnonaments

Podem Catalunya vol manifestar el seu profund rebuig davant l’irresponsable posicionament per part d’ERC a la no ampliació del període d’estat d’alarma. Aquesta decisió només s’explica des d’un seguidisme a la dreta catalana alarmista i anteposant l’electoralisme al benestar de la ciutadania i, especialment, a les classes populars d’aquest país.

En cas de consumar-se la no ampliació de l’estat d’alarma, ERC perjudicarà greument les mesures que el govern central ha realitzat durant els últims mesos, des de les restriccions de mobilitat, passant pels ERTOs, fins a la prohibició del tall de l’aigua i la llum. A més, un partit que es diu progressista i republicà votarà, en un moment d’importància cabdal, juntament amb grups com VOX, PP o JxCat, partits que anteposen les seves banderes al benestar de les classes treballadores de Catalunya i de la resta de l’Estat.

El vot en contra també s’explica per la voluntat de tapar el fracàs absolut de la gestió del Govern de la Generalitat. El fet que ERC es deixi arrossegar per Quim Torra només enforteix la confrontació en un moment en què la societat catalana i espanyola necessita més que mai de més unió i cooperació per sortir de la crisi.

El veto a l’ampliació de l’estat d’alarma posa contra les cordes als gairebé 4 milions d’afectats pels ERTOs -més de 700.000 a Catalunya-. Això comportaria facilitar els acomiadaments massius en la major crisi sanitària, econòmica i social de la història recent del país. A més, suprimiria l’ajornament de les quotes d’autònoms, les moratòries hipotecàries, les ajudes al lloguer i la prohibició del tall de subministraments bàsics, així com la prohibició dels desnonaments. L’executiu tampoc podria gestionar la desescalada del confinament ni disposar de les empreses privades, com els hotels i els centres sanitaris, per posar-les a disposició del bé comú en cas d’un possible rebrot del virus.

ERC pretén engegar a rodar el sacrifici del personal sanitari i dels serveis essencials, així com l’esforç de tota la ciutadania, que ha complert estrictament amb el confinament, per interessos purament partidistes. L’estat d’alarma no pot esdevenir en una mercaderia política amb finalitat partidista que posi en perill a la població. Cal recordar les paraules del diputat Gabriel Rufián del passat 9 d’abril, en les que assegurava que “o aturem el país o no hi haurà país a aixecar”. Podem Catalunya demana a ERC que escolti el consell de Joan Tardà i es mantingui en l’abstenció per seguir una línia d’actuació responsable i torni a posar els interessos del conjunt de la ciutadania al centre.