Logo Loading

Blog

Un pla de xoc per reconstruir Catalunya

Un pla de xoc per reconstruir Catalunya

Podem Catalunya posarà en marxa debats territorials i sectorials amb cercles, militància, associacions i teixit social per tal d’elaborar propostes per a un pla de xoc i un pla de reconstrucció. L’objectiu és que facilitin que Catalunya surti d’aquesta crisi amb uns serveis públics reforçats i amb una societat més justa, igualitària i solidària

La crisi de la COVID-19 està posant els recursos i estructures catalanes sota màxima pressió, especialment els serveis públics (sanitat, educació o serveis socials). Per al futur immediat calen respostes fermes i solidàries per part de tota la classe política. És en aquest marc on des de Podem Catalunya es va decidir l’abstenció en uns pressupostos que permeten ampliar i dotar els serveis públics de les eines necessàries per afrontar aquesta emergència sanitària. No obstant això, el partit morat era plenament conscient que els Pressupostos eren insuficients i que caldria fer més esforços i implementar mesures complementàries que permetessin blindar i reforçar els serveis públics catalans.

Per això, Podem Catalunya posarà en marxa els propers dies uns debats territorials i sectorials amb cercles, militància, associacions i teixit social, conjuntament amb els grups parlamentaris al Parlament i al Congreso, i les regidores i regidors als ajuntaments.  L’objectiu és elaborar les millors propostes per a Catalunya. El debat s’articularà al voltant de dues 2 eines: el pla de xoc i el pla de reconstrucció.

Pla de xoc:

  1. Augmentar la inversió i els recursos en salut. No només s’ha de pensar en les necessitats d’aquesta setmana, sinó també en totes les persones que estaven en llista d’espera abans de la COVID-19.
  2. Vigilar i revisar el comportament de les empreses per garantir que ningú fa un ús fraudulent dels ERTOS i aprofiten la situació per acomiadar treballadors.
  3. Reforçar i ampliar els recursos del Departament d’Afers Socials. Cal destinar partides específiques per als ajuntaments, que estan fent front a una despesa extraordinària per lluitar contra el virus.
  4. Ampliar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania. Cal tenir en compte nous supòsits i casos derivats de l’emergència actual.
  5. Invertir en recerca i ciència, i protegir la indústria per no perdre llocs de treball, repensant la seva producció si fos necessari i adequant-la a la transició ecològica.

Pla de reconstrucció:

  1. Blindatge de la sanitat pública. Governi qui governi, cal un compromís contra les retallades.
  2. Treball digne i garantia de les rendes. No pot haver-hi ningú sense ingressos. Aquesta no és només una política justa, sinó que és l’única que garanteix que les famílies puguin consumir.
  3. Diversificació econòmica amb la transició ecològica. Fa falta relocalitzar i reindustrialitzar. Cal acabar amb la dependència que tenim de sectors fràgils com el turisme i la construcció i aprofitar el potencial que tenen Espanya i Catalunya en matèria d’energies renovables.
  4. Habitatge garantit. Per no repetir els errors de la crisi de 2008, cal fer polítiques encaminades a que el dret a un habitatge sigui una realitat.
  5. Municipalisme i model territorial. Cal descentralitzar i dotar de més recursos i d’un millor finançament a CCAAs i ajuntaments.

Podem Catalunya desitja que aquestes eines permetin aportar idees clares i constructives per poder sortir d’aquesta crisi amb uns serveis públics reforçats i amb una societat més justa, igualitària i solidària.