Logo Loading

Blog

Podem Catalunya demana més accions i transparència al Govern de la Generalitat en la lluita contra la COVID19

Podem Catalunya demana més accions i transparència al Govern de la Generalitat en la lluita contra la COVID19

Podem Catalunya vol mostrar el seu agraïment a totes aquelles persones que treballen per fer possible que la lluita contra la COVID19 tingui el mínim de baixes possible. També volem agrair a aquelles persones que des dels ajuntaments estan pal·liant les mancances del Govern de la Generalitat.

Així mateix, considerem que cal més transparència per part d’aquest Govern pel que fa a dades que podrien ajudar a millorar la situació. Per això, l’instem a donar resposta a les següents qüestions:

  • Podem Catalunya torna a insistir en la necessitat de no tancar cap Centre d’Atenció Primària, ja que aquests desenvolupen una tasca important d’atenció a moltes persones i ajuden a descongestionar els hospitals i serveis d’urgències. És un tema clau conèixer com es treballa la gestió de recursos humans. Els CAPS sempre han sigut importants, però avui ho són més que mai: control de les altes hospitalàries, pràctiques de tests massius i sosteniment de tota l’atenció sanitària no COVID19.
  • L’Administració ha d’assumir el cost dels medicaments de les persones que no poden sufragar el tractament de la COVID19 i passen la malaltia al seu domicili. S’ha de dotar de més pressupost i tenir més coordinació amb les entitats que ho estan fent limitadament com la Creu Roja, Caritas, etc.
  • S’ha de facilitar informació detallada i reclamar transparència en les dades de l’ocupació de llits, UCIs i material en mans d’hospitals i centres privats. No s’entendria que haguessin llits i UCIs no utilitzats en hospitals privats mentre els centres públics estan col·lapsats. Tampoc es pot entendre que el Govern de Catalunya permeti que s’acomiadi personal sanitari dels centres privats mentre fan tanta falta en les instal·lacions públiques. Cal recavar subministrament urgent de medicacions específiques, com ara relaxants i sedants, per assegurar l’abastament tant en pacients crítics com crònics per la seva especial vulnerabilitat.
  • S’ha d’informar de manera fidedigna de la quantitat de morts a les residències de gent gran, als quals no se’ls hi ha fet el test del coronavirus. També cal explicar el nombre de tests que s’han fet a personal i residents de les residències, així com conèixer si hi ha prevista alguna compra per part de la Generalitat, com ha fet, per exemple, la Comunitat Valenciana. És importantíssim que es puguin detectar totes aquelles persones internes infectades, per tal de poder aïllar-les i no augmentar els contagis. En una situació com aquesta, i veient la manca de planificació del Departament d’Afers Socials, haurien de passar a mans del Departament de Salut. Resulta incomprensible que els avis i les àvies puguin sortir de la residència sense que se’ls hi hagi fet prèviament tests a ells i a les seves famílies. Pel que fa a la transparència, no només cal saber el nombre d’infectats i persones mortes, també s’ha de conèixer quin és el pla d’acció i les mesures prioritàries que es volen tirar endavant des d’Afers Socials per prevenir i aïllar en cas necessari.
  • Podem Catalunya proposa que les residències de persones grans passin a dependre de la Generalitat i no d’empreses privades que, com s’ha demostrat, prioritzen el negoci per sobre de la vida.
  • L’aplicació de l’Estat d’Alarma s’ha de concretar de manera immediata en la utilització de tots els centres i serveis privats −ja siguin residències, sanitaris o assistencials socials− per part de les necessitats planificades i públiques. Això s’ha de dur a terme sense repagament ni compravenda de serveis, ja que aquests són obligats per la llei en una situació excepcional com aquesta.
  • S’ha de dotar als ajuntaments de tots els recursos necessaris per fer front a l’epidèmia, cosa que no està passant.
  • S’ha d’explicar per què es recomana als ajuntaments que no truquin a l’UME per tasques de desinfecció i que ho facin a empreses privades. No s’entenen aquestes recomanacions, ja que l’UME és un servei públic que ha demostrat la seva eficiència en aquestes tasques, i en canvi, les empreses privades cobren els seus serveis i moltes vegades no està contrastada la seva professionalitat.
  • Finalment, el Govern ha d’explicar amb més detall la compra de 35 milions d’euros encarregada a l’empresa Basic Devices, que presumptament ha facilitat mascaretes i vestits de protecció per als professionals de l’Institut Català de la Salut (ICS). També s’ha d’explicar la desviació anunciada de proves analítiques a laboratoris privats.

Podem Catalunya considera que d’aquesta crisi s’ha de sortir amb més unitat que mai i sobretot que les seves conseqüències no les han de pagar els treballadors i treballadores ni les classes més vulnerables. Les mesures preses pel Govern Central van en la bona direcció i s’han de poder aprofundir en elles per tal que la crisi econòmica que, de ben segur, vindrà un cop passada la crisi sanitària, no la paguin els de sempre. Aquesta crisi sanitària ha de posar sobre la taula la necessitat d’enfortir allò que és públic i comú, i de revertir les retallades i les privatitzacions en sanitat, educació, atenció a la gent gran i serveis socials.