Logo Loading

Blog

Podem Catalunya insta al Govern de la Generalitat a deixar de banda els interessos partidistes i afrontar les necessitats davant la crisi del COVID-19

Podem Catalunya insta al Govern de la Generalitat a deixar de banda els interessos partidistes i afrontar les necessitats davant la crisi del COVID-19

Podem Catalunya vol manifestar la seva indignació pel comportament de la dreta, espanyola i catalana, davant la crisi sanitària que estem vivint. Fa setmanes es va demanar a la població un esforç d’unitat i solidaritat per fer front a la situació d’emergència, i aquesta crida va tenir una resposta massiva. Aquest comportament no s’ha estès al sector polític de la dreta que, en comptes de col·laborar i mostrar lleialtat institucional, han posat pals a les rodes i no han fet front a les seves responsabilitats.

Així mateix, Podem vol manifestar el seu rebuig al Govern de Catalunya per la seva actitud i inactivitat davant els greus problemes que estan succeint. Malgrat que la crisi sanitària del coronavirus ha sorprès tothom per la seva magnitud, no podem obviar que la creixent privatització que JuntsxCat ha dut a terme en els últims anys no ha fet més que agreujar la situació:

  • Entre 2009 i 2018 Catalunya va ser la CCAA que més va retallar la seva despesa social (Sanitat, Educació i Serveis socials) dedicant un 19,9% menys, el que es tradueix en 4.134 milions d’euros menys.
  • La desigualtat ha augmentat i la Generalitat ha incomplert sistemàticament la seva pròpia Llei de Renda Garantida, que hauria ajudat a poder pal·liar la pobresa, denegant el 80% de les sol·licituds.
  • Des de l’arribada d’Artur Mas al poder el 2010, la inversió en Sanitat s’ha retallat any rere any un 27,51%, amb un recompte total de 5.993 milions d’euros. Tot i que hem superat la crisi del 2009, la inversió mai ha recuperat els nivells del Tripartit.
  • Catalunya és una de les CCAA amb menys inversió per càpita en Sanitat. A més, compta amb un dels sistemes sanitaris més privatitzats d’Espanya, després de Madrid. A Catalunya, un 69% dels hospitals estan en mans privades, el que implica un 56% de llits.

És evident que aquesta creixent privatització ha minvat recursos importantíssims a la sanitat pública, que és justament la que està donant resposta a la crisi del coronavirus. Però, malgrat això, el Govern de la Generalitat no només no accepta la seva responsabilitat sinó que no hi posa remei en moments greus com el que estem vivint. Encara esperem les dades del nombre de llits i els recursos que la sanitat privada ha posat al servei de la població. Des del govern espanyol es va legislar de tal manera que tots els recursos sanitaris privats passessin a la gestió pública i, tot i així, sabem que hi ha acomiadaments de personal sanitari a les empreses privades.

Tanmateix, les residències de gent gran han estat privatitzades, minvades de recursos humans i materials i sense control per part de la Generalitat. A Catalunya, només la patronal catalana del sector, l’ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), filial catalana del Círculo Empresarial de Atención a las personas (CEAPs), té 445 empreses i entitats: presta 1.052 serveis, té 42.530 places, 41.018 treballadors/es i 170.600 persones ateses. Segons dades de l’any 2016 de l’ACRA, de les 57.000 places als centres residencials catalans, només 5.000 eren gestionades directament per la Generalitat. Un minso i escandalós 9%.

Ara, amb la crisi del coronavirus, les persones ingressades en aquestes residències n’estan pagant les conseqüències. A Barcelona, dels 213 morts pel virus, 54 estaven en residències de gent gran. I a Catalunya han mort més de 150 persones grans ingressades en residències.

Abans de la crisi del coronavirus, els treballadors/es i sindicats ja havien denunciat la manca de personal i recursos per cobrir les necessitats dels residents. Com a conseqüència, no sorprèn que ara hagi augmentat el nombre de contagiats i morts i que, a més, el personal es queixi reiteradament de manca de material sanitari.

Podem considera que, en un moment tan complicat, el Govern de la Generalitat hauria de col·laborar el màxim possible amb la resta d’administracions i no posar en qüestió totes les mesures que implementa el govern central. Per tot plegat, Podem Catalunya insta al Govern de la Generalitat a deixar de banda els interessos partidistes i donar sortida a les demandes i necessitats que el moment reclama.