Logo Loading

Blog

Podem Catalunya davant la crisi del coronavirus

Podem Catalunya davant la crisi del coronavirus

Des de Podem Catalunya sol·licitem a la Conselleria de Sanitat de la Generalitat de Catalunya que es deixin obertes les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) en aquells municipis on siguin l’única referència assistencial de la ciutadania. El Sistema d’Atenció Primària és el primer filtre necessari i imprescindible per atendre a la població i per evitar el col·lapse del nostre sistema hospitalari. Per tant, considerem que aquests ABS també haurien de mantenir-se oberts els caps de setmana per poder afrontar amb millors eines sanitàries aquesta crisi provocada pel coronavirus.

El seguiment telefònic d’aquestes Àrees Bàsiques de Salut, juntament amb l’Atenció Domiciliària, són essencials per no saturar les urgències hospitalàries, en un moment en què s’està demanant precisament que no es vagi a Urgències i que es realitzin aquest tipus de consultes de manera telefònica. A més, l’Atenció Primària és fonamental per a l’atenció a pacients amb patologies diferents del coronavirus que requereixen assistència.

Estem a la disposició de totes les administracions per col·laborar en tot el que sigui necessari per lluitar contra la malaltia en les millors condicions possibles. Tot l’esforç és poc per aturar la COVID-19 i entenem la necessitat de reorganitzar el sistema de salut autonòmic, però això no pot passar per desestabilitzar una Atenció Primària que és essencial i que està servint de dic de contenció per no saturar els Serveis d’Urgències dels nostres hospitals.

Demanem que la sanitat pública aprofiti tots els recursos de la sanitat privada, una eina que va donar el Gobierno a les CCAA i que el Govern de Torra no n’està fent ús. A més, exigim que es facilitin totes les dades sobre la utilització d’aquest recurs.

Així mateix, sol·licitem que el personal extrahospitalari pugui reincorporar-se a l’assistència que es realitzarà als hospitals de campanya. Aquest personal disposa d’àmplia experiència en emergències i coneix els protocols que s’estan aplicant amb pacients que presenten símptomes de coronavirus.

D’aquesta manera alliberaríem el personal sanitari perquè continuï donant assistència d’Atenció Primària. Sent conscients de la situació actual respecte a la pandèmia, no hem de posar en risc l’atenció en domicilis dels pacients amb la COVID-19 ni els pacients amb altres patologies, que són correctament ateses des dels centres d’ABS i demanem que es mobilitzin abans altres recursos sanitaris, més enfocats als símptomes del coronavirus.