Logo Loading

Blog

Manifest 8 de març 2020

Ens acostem de nou a un 8 de març on les dones sortim als carrers i les places per manifestar-nos pels nostres drets i les nostres llibertats. Vivim en uns temps convulsos on, per una banda, la força irresistible del moviment feminista és socialment més forta que mai, consolidant-se entre les dones una solidaritat internacional per lluitar dia rere dia contra el patriarcat i el capitalisme, i, per l’altra, veiem com els nous reaccionarismes d’extrema dreta amenacen els nostres drets, els nostres cossos i autonomia, promouen discursos d’odi, expropien els béns comuns, desgavellen l’economia a costa de les classes populars i exploten fins a l’extenuació els recursos naturals d’un planeta que pateix una greu crisi ecològica i de civilització.

I no obstant això, les dones sabem que només la unió fa la força, que la unió entre les diverses, entre les migrades, les racialitzades, les lesbianes, trans o bisexuals, les dones amb diversitat funcional o intel·lectual, les treballadores sexuals, les precàries i les aturades, les dones que pateixen violències sexuals, les refugiades i les que demanen asil, les que no poden gaudir de llibertat o les que viuen amb VIH, la unió de totes les dones pot transformar el nostre món i emancipar-lo de les cadenes patriarcals i neoliberals que l’oprimeixen: el racisme, l’explotació laboral i econòmica, el sexisme, la LGTBIfòbia o el domini vers la natura.

Perquè hem de seguir denunciant les discriminacions i la desigualtat que patim les dones en l’àmbit laboral, on la bretxa salarial es manté en un 23% a Catalunya, on les dones trans pateixen més d’un 80% d’atur, on les treballadores del sector domèstic i de cures, dones migrades o racialitzades, veuen com se’ls neguen drets laborals i socials, on l’extensió de la precarietat laboral fa que moltes dones, moltes d’elles en famílies monomarentals, siguin pobres encara que tinguin treball. Perquè una existència  material  digna   per  a  tothom   ha   de   ser  garantida incondicionalment.

Perquè hem de seguir combatent les violències masclistes i les agressions sexuals que patim les dones, independentment de la nostra condició sexual i identitat de gènere, de la nostra edat, classe social, capacitat o del nostre origen ètnic. Violències sexistes i LGTBIfòbiques d’aquest sistema patriarcal que ens vol sempre víctimes i impotents políticament per reforçar l’opressió que imposa l’heteronormativitat que patim totes. Hem de reivindicar la nostra llibertat sexual i la nostra autonomia, perquè només sí és sí, perquè només des de la sororitat i amb el compromís dels homes feministes acabarem amb aquest règim de violència sexual institucionalitzada.

Perquè hem de seguir defensant els drets sexuals i reproductius de totes les dones en un context d’alerta mundial per l’avenç de l’extrema dreta. Perquè tenim dret a l’avortament segur, lliure i gratuït. Perquè denunciem les violències obstètriques que medicalitzen l’embaràs i el part de moltes dones avui dia. El dret a l’autonomia corporal i reproductiva de les dones es relaciona també amb les lluites per la despatologització de les persones trans i pel reconeixement de l’autodeterminació de gènere.

Perquè hem de seguir cuidant la vida, totes les vides, en aquest planeta que s’esgota. La despossessió de terres dels pobles indígenes i la global desforestació, l’explotació de recursos naturals en països pobres per part dels països rics, la progressiva extinció d’espècies animals i vegetals, la mercantilització de béns fonamentals com l’aigua, la cada vegada més dolenta qualitat de l’aire que respirem, en definitiva, el deteriorament dels ecosistemes i de la biodiversitat, ens porten a accelerar els efectes del canvi climàtic que ja està en marxa.

Perquè hem de combatre la depredació d’aquest capitalisme neoliberal basat en la il·lusió del creixement il·limitat i que ens porta a l’ecocidi.

Perquè hem d’exigir una transició ecològica i social que aposti pel

decreixement i la justícia social, per un consum crític i responsable, per posar imperativament la vida de totes al centre, perquè es redistribueixi radicalment la riquesa i es transformi el sistema productiu, perquè la corresponsabilitat de les cures sigui una realitat, perquè totes les persones som interdependents i ecodependents.

Per totes aquestes raons, des de Podem Catalunya us convoquem a omplir els carrers i les places per celebrar i reivindicar aquest 8 de març de 2020.

Perquè no ens tindran en solitud, perquè si lluitem totes juntes som més fortes!