Logo Loading

Blog

Manifest de Podem per l’1 d’Octubre

El passat 1 d’octubre més de dos milions de catalans i catalanes van participar en la jornada de l’1-O malgrat la repressió. La desobediència civil, pacífica i valenta va ser la resposta de Catalunya davant d’un Govern de l’Estat incapaç de donar cap més solució que la repressió policial.


Una part important de la ciutadania de Catalunya va plantar cara a la violència policial i va defensar el seu dret a expressar-se políticament a través del vot.

Podem, a través d’una consulta als inscrits i inscrites, va implicar-se activament en aquella jornada, entenent que no era el referèndum acordat i vinculant que creiem que el país necessita, però sí com una mobilització ciutadana de reivindicació del dret a decidir de Catalunya. Centenars de persones de la nostra organització van defensar les escoles de les càrregues policials i van participar a través del vot. Un any després reivindiquem orgullosos i orgulloses aquella contribució.

L’1 d’Octubre de l’any passat els partits monàrquics van demostrar-se incapaços d’obrir una nova etapa a Espanya. Una etapa capaç de reconèixer la pluralitat del país i d’assumir el repte democràtic de construir-lo des de la fraternitat i el dret a decidir. L’1 de juny, just 8 mesos després, es va aprovar la moció de censura contra el Govern del PP presidit per Mariano Rajoy, investint com a successor a Pedro Sánchez del PSOE. Aquest fet va obrir un nou horitzó que ofereix noves oportunitats per a normalitzar la convivència i la relació de Catalunya amb el conjunt de l’Estat.

Avui però, volem recordar que encara estan per resoldre els grans reptes de país. És urgent despenalitzar el conflicte: garantir la posada en llibertat dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats i exiliades. Cal apostar també pel reconeixement nacional de Catalunya i l’obertura d’una solució democràtica que permeti als catalans i catalanes decidir el seu futur.

Des de Podem Catalunya, com a força plurinacional i no independentista, reclamem un referèndum acordat i vinculant que permeti un nou encaix de Catalunya dins l’Estat. Davant qui busca fer política de fractura, Podem aposta per obrir vies de diàleg el més amplies possibles perquè Catalunya pugui avançar com a país.