Logo Loading

Blog

Fake News (notícies falses) sobre Podem Catalunya

Fake News provinents no de Rússia sinó de fonts espanyoles i catalanes conegudes que pateixen un cas crònic de “Podemofobia”

Fake News N1: “Pablo Iglesias va fer un 155 a Albano Dante Fachin: li va acomiadar el 6 de novembre.”

Aquesta acusació que Pablo Iglesias va acomiadar a l’anterior SG de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, s’ha fet per terra, mar i aire, dia rere dia, per representants de mitjans afins als dos costats del conflicte de banderes. Tant l’establishment espanyol com el grup mediàtic processista (establishment català), incloent-hi alguns que es defineixen com d’esquerres i fins i tot “revolucionaris”.

La Realitat: El Secretari General anterior de Podem Catalunya va dimitir el 6 de novembre, el dia abans de conèixer el resultat de la consulta als inscrits i les inscrites catalanes de Podem, que són la màxima autoritat d’aquest partit. El calendari de la consulta va venir marcat per la convocatòria d’eleccions per part de Mariano Rajoy.

Tal convocatòria d’eleccions va generar automàticament la necessitat que es realitzés el referèndum que havia de guiar les polítiques d’aliances de Podem Catalunya. Una assemblea que, a més, havia d’haver-se realitzat amb anterioritat i que estava convocada des de feia temps i que va haver de realitzar-se immediatament. Van ser els inscrits i les inscrites, per tant, i no Pablo Iglesias, els i les que van instar massivament al fet que Podem s’aliés amb En Comú, establint a nivell autonòmic la coalició Catalunya en Comú – Podem que va ser altament reeixida en les dues últimes eleccions al Congrés. Es vegi com es vegi, no va ser Pablo Iglesias sinó les bases de Podem Catalunya les que van causar la dimissió de l’anterior SG pel resultat de l’Assemblea Ciutadana, que va suposar una crítica contundent sobre l’orientació política que havia dut a terme l’anterior direcció, que com diem, va dimitir un dia abans que es coneguessin els resultats, quan va veure una participació massiva d’inscrits i inscrites, la més alta que hagi vist Podem Catalunya.

Fake News N2. “Pablo Iglesias està imposant a Xavi Domènech com a futur SG de Podem Catalunya.”

Com en el cas anterior, els mateixos mitjans que estan transmetent la Fake News N1 promouen la Fake News N2. Es diu i repeteix, també per terra, mar i aire, i cada dia, que Pablo Iglesias ha escollit a dit a Xavi Domènech com SG de Podem Catalunya.

La Realitat: Com la Fake News anterior, aquesta acusació és insultant a Podem Catalunya i al seu màxim òrgan decisori que són els seus inscrits i inscrites. Són ells i elles constituïts com a Assemblea Ciutadana, els que escullen en un procés de lliure elecció al candidat a Secretari General, al Consell Ciutadà i a la Comissió de Garanties. Fer aquesta acusació és assumir ofensivament que les persones inscrites són meres titelles del que digui o desitgi el Secretari General de Podemos, la qual cosa és una falsedat òbvia. D’altra banda, el Secretari General no ha fet cap declaració pública o privada que pugui sostenir el supòsit que hagi triat a Xavi Domènech o a qui fora, doncs no és aquesta una potestat que tal càrrec tingui.

Fake News N3. “Podem Catalunya es dissoldrà en els Comuns.”

La Realitat: La Gestora Provisional de Podem Catalunya ha desmentit rotundament aquestes notícies. Ni en Podem ni en Podemos s’ha discutit aquesta alternativa. Al contrari, la voluntat és de consolidar i expandir el projecte polític que representa Podem Catalunya. Declaracions semblants s’han fet a la direcció de Podemos. A més, cal recordar que la fusió o dissolució del partit només pot produir-se després de ser aprovada per una majoria de ⅔ (dos terços) de l’Assemblea Ciutadana i ratificada per uns altres ⅔ dels cercles, possibilitat que és pràcticament nul·la que ocorri.

Fake News N4. “La gestora de Podem ha escurçat els terminis d’avals i altres qüestions del procés electoral per dificultar la participació de candidatures.”

La Realitat: Això és fals sens dubte. Aquesta Assemblea Ciutadana (procés d’elecció de la direcció de Podem Catalunya) estava anunciada des del mateix moment de la creació d’aquesta Gestora (12 de novembre 2017), per tant, és obvi que tothom coneixia que després de les eleccions del 21 de desembre, el segon comès de la Gestora era convocar l’Assemblea Ciutadana.

El calendari marcat per la Gestora s’ajusta en tots els seus temps a l’establert en els Reglaments per a Processos Interns de Podemos, sent a més la seva voluntat expressa facilitar la participació de totes les persones i candidatures que vulguin concórrer en el procés electoral. Tant és així que s’ha augmentat el termini de presentació d’avals sis dies, del dia 7 de març fins al 13 de març. La Gestora com a òrgan de Podem Catalunya tramitarà tots els avals que se li sol·licitin i compleixin amb els principis ètics, polítics, organitzatius i d’igualtat aprovats en l’Assemblea Ciutadana Vistalegre 2.

Fake News N5. “La Gestora ha actuat durant aquests mesos amb poca transparència i molta opacitat.”

La Realitat: Les actes de les reunions de la Gestora han estat sempre disponibles a les persones de Podem que així ho sol·licitin, així com a totes les persones amb accés a la Intranet (càrrecs interns de Podem, càrrecs públics, col·laboradors, persones voluntàries, etc.). El que la Gestora ha fet és proveir tota la informació i comunicar-se directament amb els membres de Podem o amb les seves estructures orgàniques utilitzant els instruments interns de Podem, en lloc d’utilitzar els mitjans d’informació i la premsa en general, com històricament s’havia fet.

L’objectiu de la Gestora va ser evitar utilitzar els mitjans d’informació per comunicar-se directament amb les persones inscrites i amb els cercles, generant una àmplia producció de documents interns, distribuïts àmpliament, tant a la web, com a través de les seves xarxes socials.

En temps de la postveritat es fa del tot imprescindible contrarestar les fake news mitjançant els nostres canals de difusió, denunciant les contínues falsedats que es fan contra Podem per part de les estructures de poder que se senten amenaçades per nosaltres. Per aquest motiu demanem a tots els inscrits i inscrites i militants de Podem que ajudin en aquest procés de denúncia i comparteixin massivament aquests “contra fake news”.

La Gestora Provisional de Podem Catalunya

6 de març del 2018